arrow_drop_up arrow_drop_down
Celsius en transparantie
27 november 2020 

Celsius en transparantie

Bankieren met Celsius Network

Transparantie als kernwaarde

1_UXhAg1Vo5oGOq5pO70mXkA.png

De kloof tussen wat banken zeggen en doen

Transparantie en bankieren zijn twee woorden die dikwijls niet samen gaan. Het grote publiek wordt niet gevraagd en uitgenodigd om de boekhouding van de grootbanken te bekijken. Maar tegelijkertijd horen we hun berichten, dag in dag uit en bieden we de “laagste tarieven” voor leningen of “het beste rendement” op deposito’s. Verklaringen van de macro-visie in de banksector zijn voor altijd gehuld in dubbelzinnig technisch jargon in combinatie met het verhaal dat ze “al het mogelijke doen” om de consument de beste voorwaarden te bieden.

Er is duidelijk een grote kloof tussen wat er wordt gezegd en gedaan.

Dus als we horen dat een nieuwe speler een alternatieve bankmarkt creëert en soortgelijke uitspraken doet, is het niet meer dan normaal om sceptisch te zijn. Celsius Network – biedt klanten de mogelijkheid om een ​​redelijke rente te verdienen op bitcoin, goud en andere cryptocurrencies; geldleningen krijgen met crypto als onderpand, en gebruikers in staat stellen om peer-to-peer transacties uit te voeren met cryptobetalingen, kan dezelfde eerste reactie oproepen – misschien zelfs nog meer met ‘bitcoin’ en ‘crypto’ in verband met ‘oplichting’ die vaak in de mainstream media in één adem genoemd worden.

Waarom is dit anders?

Transparantie is de sleutel tot vertrouwen

Hoe complexer een uitleg, hoe meer verborgen de boodschap, als er al een echte is. Celsius streeft er ambitieus naar om hun 150.000 gebruikers, dat in de afgelopen 2 jaar (de meerderheid in de afgelopen maanden) gegroeid is, met een factor 100 te vergroten. Ze willen dit bereiken door transparant te zijn naar de gemeenschap. Dit is op twee niveaus:

 • Niveau 1: Transparantie van hun kernbedrijfsmodel – met andere woorden, hoe ze zeggen dat ze geld zullen verdienen;

 • Niveau 2: Transparantie van hun cijfers – realtime statistieken om te bewijzen dat hun bedrijfsmodel duurzaam is.

Laten we de details bekijken en (hopelijk) potentiële gebruikers helpen om te beslissen of ze de volgende stap met Celsius willen zetten, of hen in ieder geval voorzien van uitgebreide informatie.

Regelgeving en naleving – Celsius doet wat nodig is

Voordat we kijken naar Transparantieniveau 1, een punt over ‘compliance’. De eerste zeepbel voor het aanbieden van munten in 2017 zag veel exit-scams en mislukkingen van bedrijven voor het uitvoeren van activiteiten zonder te zijn geregistreerd door de Securities and Exchange Commission (SEC). In schril contrast hiermee nam Alex Mashinsky , CEO van Celsius, vanaf het begin de strategische beslissing om te voldoen aan de lokale regelgeving. Dit omvatte proactief indienen bij regelgevende instanties zoals FinCEN en de SEC. Celsius blijft de boodschap herhalen dat ze alleen diensten aanbieden in rechtsgebieden met expliciete goedkeuring.

Transparantieniveau 1: een volledig ondersteund systeem

Dus wat bedoel ik met “volledig ondersteund”? Simpel gezegd, het kernbedrijfsmodel van Celsius is er een waarbij er voldoende reserves beschikbaar zijn voor de dollars (of activa) die op de account van een gebruiker staan ​​vermeld – bijvoorbeeld dollars die kunnen worden gebruikt op een lening of spaarrekening. Zou een no-brainer moeten zijn, toch? Welnu, de bail-in van Cyprus in 2013 was een ontnuchterend voorbeeld van het feit dat het geld van de rekeninghouder aanzienlijk werd gekapt, juist omdat ze niet volledig werden gedekt. Waarom is dit? Omdat traditionele banken het geld van depositohouders 10 keer of zelfs veel meer gebruiken. Voor elke gestorte dollar lenen de banken bijvoorbeeld meer dan $ 10. Dus als de banken niet genoeg in reserve houden en als leners hun leningen niet kunnen terugbetalen, zullen gebruikers hun geld niet kunnen opnemen omdat ze waarschijnlijk niet bestaan. Gevaarlijk, toch?

Celsius bevindt zich aan de andere kant van de schaal en zorgt ervoor dat ze altijd aanzienlijke reserves aanhouden, inclusief activa die in waarde hoger zijn dan die welke worden uitgeleend. De crypto-activa van de deposant worden gepoold en uitgeleend aan professionele klanten zoals hedgefondsen, beurzen en institutionele handelaren die een onderpand storten dat hoger is dan de waarde van de lening in cryptovaluta die ze willen aannemen. In feite zijn de leningen, die meestal over een periode van twee weken lopen, tot 150% gedekt. Met andere woorden, het is een volledig ondersteund systeem.

Celsius rekent ook geen kosten aan. Geen accountkosten, maandelijks of jaarlijks zoals bij de meeste banken het geval is. En geen opnamekosten – een gemeenschappelijk thema in praktisch alle crypto-uitwisselingen.

 

 

Celsius Network bedrijfsvideo

Dus het bovenstaande klinkt geweldig, maar om een ​​bekend bitcoin-adagium “niet vertrouwen, verifieer” te gebruiken, hoe kan iemand dan ontdekken of Celsius doet wat ze zeggen dat ze doen?

Transparantieniveau 2: de Celsius-statistieken lezen

Dus waar kunnen we deze transparante statistieken vinden? Gemakkelijk, veel van de benodigde informatie is slechts een klik verwijderd – in de mobiele Celsius-app . Zodra een gebruiker een account aanmaakt (met een e-mailadres en wachtwoord) – dat wil zeggen voordat hij het identificatieproces (KYC of Know Your Client) moet doorlopen – kan hij eenvoudig op de “community” -knop klikken. Dit brengt ze naar de Celsius Community-pagina.

Toegang tot Celsius Community Metrics

Toegang tot Celsius Community Metrics

Celsius community pagina

Gebruikers, activa onder beheer, contanten en onderpand

Er zijn verschillende belangrijke statistieken die allemaal duidelijk op deze pagina zijn aangegeven. Sommige zijn real-time, zoals het aantal leden en andere worden maandelijks vrijgegeven, bijvoorbeeld activa onder beheer. De eenvoudige trendanalyse hier is: gaan de cijfers omhoog? Krijgt Celsius meer gebruikers en activa onder hun beheer? Als dat zo is, dan geeft dat één niveau van vertrouwen dat het bedrijf groeit, wat overeenkomt met het vasthouden aan meer onderpand en contanten bij het verstrekken van leningen en institutionele investeringen om rendement te genereren.

Celsius-gebruikers en activa onder beheer & nbsp; & nbsp; & nbsp; & nbsp; & nbsp; & nbsp; & nbsp; & nbsp; & nbsp; & nbsp; & nbsp;

Celsius-gebruikers en activa onder beheer

Celsius-gebruikers, onderpand en contant geld

Celsius-gebruikers, onderpand en contant geld

Ok, klinkt als een goede zaak – maar Ponzi-schema’s vertonen vergelijkbare uiterlijke kenmerken van groei, toch?

Meest gestorte munt

Bitcoin als de meest gestorte munt is een andere positieve indicator. De originele en beste cryptomunt met zijn unieke kenmerken in vergelijking met de duizenden altcoins laat zien dat de fundamenten van Celsius Network zijn gebouwd op een solide basis. Beperkt in aanbod, open, publiek en censuurbestendig, bitcoin kan niet worden opgeblazen of uitgeleend aan meer dan één entiteit – in tegenstelling tot fractioneel reservebankieren dat systemische problemen veroorzaakt binnen het traditionele financiële systeem.

Meest gestorte munt

Meest gestorte munt

Geloof je de cijfers nog steeds niet? Ga naar Celsians.com onder “statistieken” en ze verifiëren de stortingen op de blockchain.

Stortingen en opnames

De meest elementaire functie die van een bank wordt verwacht, is het effectief en veilig beheren van stortingen en opnames. En zorg er daarbij voor dat uw geld op uw verzoek beschikbaar is voor opname. Zou het daarom niet handig zijn om deze cijfers te zien? Dat is precies wat Celsius biedt.

Stortingen en opnames

Stortingen en opnames

Verder ben ik er zeker van dat er alarmbellen zouden rinkelen als de verhouding tussen stortingen en opnames dichter bij of onder de 1 komt. Dat wil zeggen, als je wist dat er meer waarde werd opgenomen dan gestort, zou jij dan je geld op die bank houden? Kijken naar de huidige ratio die net onder de 2: 1 ligt en dit cijfer in de loop van de tijd volgen, kan extra vertrouwen geven dat Celsius de goede kant op gaat en dat ze daadwerkelijk over de middelen beschikken om uit te lenen. Verder brengt Alex een belangrijk punt naar voren om ervoor te zorgen dat Celsius altijd 20% van de “inactieve munten” beschikbaar heeft voor opnames. Ik weet wat je misschien denkt, wat als iedereen zijn munten tegelijkertijd opneemt? Ja, dat zou vertragingen veroorzaken, maar zoals eerder vermeld, met activa uitgeleend aan professionele klanten met een onderpand van 150%, samen met prikkels voor spaarders om hun geld in graden Celsius te houden om rente te verdienen, wordt het steeds duidelijker dat deposito’s worden gedekt. Nogmaals, als je de stortings- / opnamecijfers niet gelooft,Celsians.com heeft het bijgehouden en geverifieerd. Welke bank doet dit?

Rente

Rente wordt steeds irrelevanter voor de gemiddelde spaarder van vandaag die bijna nul of de ergste nog negatieve rentetarieven ervaart. Celsius toont de totale rente die in 12 maanden is verdiend , evenals de gemiddelde rente die is verdiend over de hele populatie van Celsius-gebruikers.

Rente is de jaarlijkse procentuele opbrengst (APY), die elke maandag wordt betaald, hetzij in de cryptovaluta die de gebruiker heeft gestort, zoals bij Bitcoin, Litecoin, Ethereum en nog veel meer, inclusief een aantal stabiele munten – of in het Celsius-token, “Cel” (meer hierover later). Als je bijvoorbeeld in de USDC stablecoin stort, wordt er rente in USDC betaald die daarom 1 voor 1 inwisselbaar is tegen traditionele Amerikaanse dollars. Dus in feite is er in dit scenario vrijwel geen risico met cryptovolatiliteit.

Rentetarieven

De rentetarieven voor de meest populaire cryptocurrencies op het moment van schrijven van dit artikel zijn ongeveer 4-5%, waarbij stablecoin zoals USDC meer dan 8% verdient – een orderomvang groter dan de meeste traditionele bankspaarrentes. Net als de eerdere statistieken, is het zien van deze cijfers in de loop van de tijd een andere positieve indicator. Celsians.com tweet elke week de daadwerkelijke uitbetalingen van hun populairste cryptocurrencies.

Het bijhouden van de rentestatistiek is uiteindelijk een uiterst eenvoudige lakmoesproef om te bepalen of Celsius meer aan de gemeenschap betaalt.

Hoe zit het met de statistieken voor institutionele leningen van Celsius?

Toegegeven, we zien niet de details achter hoe Celsius de activa van gebruikers uitleent om inkomsten te genereren. Dat gezegd hebbende, onthullen ze het gemiddelde percentage van 9% ten laste van fondsen, uitwisselingen, en institutionele handelaren af te dekken voor het lenen. Denk eraan, dit te combineren met een onderpand van 150% verstrekt door de lenende instellingen en aan de andere kant van de vergelijking, consumenten die een 4: 1 ratio van hun crypto tegenover geleende USD stellen (om te genieten van de laagste leenrente), dan wordt de duurzaamheid van dit model  overduidelijk.

 Verder plaatsten Alex en het team de kers op de taart toen ze op 24 juli expliciet vermeldden op hun recente AMA , ze werken aan extra functies waarmee gebruikers “kunnen verifiëren dat je het juiste bedrag verdient … verifieer dat Celsius verdiende deze rente en kijk hoeveel de rest die week verdiende ”. Welke traditionele banken werken hieraan? Geen. In feite, volgens een Forbes artikel in 2018 geciteerd op de Celsius website, de traditionele banken maken tussen 14-25% op hun kapitaalinvesteringen – zo duidelijk zijn ze gewoon te beslissen niet door te geven op een aanzienlijk deel van de winst aan hun spaarders als rente, of hun leners in de vorm van zeer lage rentetarieven (zo laag als 1%).

Cel Token

Ten slotte biedt het Celsius-token Cel , gelanceerd in maart 2018, een extra stimulans voor gebruikers om meer rente te verdienen – tot een derde meer dan de gangbare tarieven als ze ervoor kiezen om in deze crypto te worden betaald en het vereiste aandeel Cel in hun account. Er is ook de toegevoegde speculatie dat het token zelf in de toekomst meer waard zal zijn. Ik zal dit aan de lezer overlaten om hun eigen onderzoek te doen in termen van het overwegen ervan, maar interessant is dat Cel snel de leidende crypto is geworden waarin rente is betaald.

Nogmaals, in het belang van transparantie heeft Celsius uitgebreide informatie over de details van het Cel-token en de rol die het speelt in hun bedrijfsmodel. In termen van Cel-aanbod – het is beperkt en Celsius maakt duidelijk een lijst van de grootste wallets met cel, en laat zien of die wallets vergrendeld zijn (dwz niet in omloop), onder beheer (bijvoorbeeld als onderdeel van de Celsius-schatkist) of circuleren. Celsius publiceert ook een lijst met Top 100 Cel-houders.

Het monitoren van deze informatie kan enig inzicht geven in de richting waarin het Cel-token beweegt. Als de waarde voor de houder op positie 100 bijvoorbeeld toeneemt, is de kans groter dat er meer gebruikers zich opstapelen, wat meer koopdruk creëert en kan verschuiven prijzen omhoog.

 Het vliegwiel van Celsius – een beknopte samenvatting van hun bedrijfsmodel

Dus in een notendop, door crypto uit te lenen aan institutionele beleggers zoals hierboven uitgelegd, int Celsius rente en verdeelt het een aanzienlijk deel (tot 80%) aan zijn gebruikers in de vorm van rente op deposito’s. Ze kopen ook Cel-tokens van verschillende beurzen wanneer dat nodig is om te verdelen onder leden die in die crypto willen worden betaald. In beide gevallen nemen de saldi van gebruikersaccounts toe. Met een toenemend beheerd vermogen is Celsius in staat om tegen lage rente aan consumenten leningen te verstrekken (1% op basis van 4: 1 onderpand), wat aantoont dat zij de gemeenschap op de eerste plaats stellen. Dit proces wordt samengevat door het vliegwiel van Celsius.

Het vliegwiel van Celsius

Het vliegwiel van Celsius

In schril contrast hiermee passen traditionele banken een minimaal percentage van hun rendement op kapitaal toe aan consumenten, wat resulteert in veel hogere tarieven voor particuliere leningen in vergelijking met spaarrendementen. Onderstaande tabel laat zien hoe banken worstelen om te concurreren met Celsius.

Celsius versus traditionele banken

Celsius versus traditionele banken

Het klinkt alsof de tijd al lang geleden had moeten zijn dat deze praktijken zouden stoppen – en Celsius is duidelijk op een missie om ze te beëindigen.

Conclusie

Wat er gevraagd wordt door de community

 • Alex Mashinsky, CEO

  • om de organisatie op de goede weg te blijven brengen,

  • om te blijven voldoen aan de nodige regelgeving en,

  • om het Celsius-model te beschermen tegen aantasting door draconische wettelijke vereisten

 •  het bedrijfsmodel en een aantal van de gepresenteerde statistieken (totdat de aanvullende functies aanwezig zijn om ze onafhankelijk te verifiëren)

 •  de systeembeveiliging en organisatiecultuur

  • als bewaarders van het geld van de gebruiker

  • het vermijden / beperken van de impact van bugs

  • vermijden van rotte appels binnen de organisatie

Als de lezer vindt dat het bovenstaande te riskant is, is dat hun recht om die oproep te doen. Immers, zoals bitcoin-expert Andreas Antonopoulos vaak heeft opgemerkt, hebben burgers van westerse landen grotendeels toegang tot een systeem dat werkt in termen van financiële diensten – dus er is misschien geen stimulans om te veranderen. Naar mijn mening denk ik echter dat de risico’s die aan het bovenstaande zijn verbonden erg klein zijn, vooral als je achter het gordijn kijkt en het feit verbergt dat het fiat-systeem zowel in verval is als zwaar scheef staat tegenover een kleine elite-minderheid die het dichtst bij de grote banken staat.

Dat gezegd hebbende, op het spectrum van volledig gedecentraliseerde en private, tot volledig gecentraliseerde KYC en geautoriseerde bankoplossingen, kan Celsius wel eens een grote disruptor zijn in de traditionele westerse bankwereld. Het bezit van je eigen privésleutels voor je cryptovaluta hoeft niet per se een breed publiek aan te spreken – eerder een veel kleinere en meer principiële. Daarom kan de massa profiteren van echte kansen om hun spaargeld te beschermen en te laten groeien door de ontwrichting van de traditionele banksector.

Transparantie vormt de kern van de Celsius-cultuur. Ze demonstreren dit dagelijks en nodigen iedereen uit om hun duurzame bedrijfsmodel te bekijken en toegang te krijgen tot ondersteunende statistieken die slechts een klik verwijderd zijn. Dit transparantieniveau is eerlijk gezegd onweerlegbaar voor de banken. Om deze fundamentele redenen denk ik dat Celsius een veilige gok biedt voor diegenen die op zoek zijn naar een betrouwbaar alternatief voor traditioneel bankieren en een redelijk rendement willen behalen.

Als je Celsius wilt proberen, gebruik dan mijn referral code 166763d54a en verdien $ 20 in BTC met je eerste storting van $ 200 of meer als je ze 30 dagen lang laat staan. #UnbankYourself

 

Start nu.

*Dit is een vertaling van een origineel artikel dat je hier terug vindt.

 

Over de schrijver
Father, Husband, Teacher, Body & Mind worker. Founder @ neurotreat.
Reactie plaatsen